logo ambacht

Wist u dat?

Wij denken vaak dat ijs pas uitgevonden werd met de komst van de koelkast. Maar dat is niet zo. De Romeinen haalden al sneeuw en ijs van de bergtoppen om hun gerechten en dranken te koelen. Al leken die natuurlijk nog niet op onze softijsjes en Magnums. Niet zo verwonderlijk dus dat ijs vooral in Italië immens populair werd. Het verhaal gaat dat halverwege de 16e eeuw de Siciliaanse poelier Ruggeri een door de Italiaanse prinses Catherina de Medici uitgeschreven wedstrijd won met een creatie van “een bevroren zoetigheidje”. Hij was op slag beroemd en werd door alle grote vorstenhuizen gevraagd.

In ons land is ijs sinds 1900 populair. Vroeger verkochten banketbakkers ijs en later Italiaanse ijscomannen die de straat op gingen. Toen de ijskast na de Tweede Wereldoorlog zijn intrede deed, brak ijs definitief door in elk huishouden.

Hoe gezond is ijs?
IJs maakt bijna iedereen gelukkig. Het is pure verwennerij. Maar is ijs eten eigenlijk wel gezond?

Volgens onderzoeken die gedaan zijn door het Istituto Nazionale della Nutrizione en door universiteiten in Modena en Rome schijnt ijs erg goed te zijn voor de gezondheid. IJs wordt snel gezien als een echt 'suikerbommetje', maar dat lekkere ijsje van jouw bevat naast suiker heel gezonde ingrediëntjes:

- Veel ijssoorten bevatten melk en eieren als basis. Melk en eieren leveren zeer belangrijke bouwstoffen
zoals proteÏnen en aminozuren.
- In ijs met fruitsmaakjes of sorbetijs zit vaak veel vitamine C. Vitamine C is ontzettend goed voor je
weerstand en voor je huid.
- IJsjes met smaken als koffie en chocola bevatten anti-oxidanten. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat je
lichaam snel herstelt bij schade en gaat celveroudering tegen

Maar niet alleen de ingrediënten maken ijs gezond. Volgens onderzoekers van Unilever en de Universiteit van Amsterdam activeert het eten van ijs het "pleziercentra" in je hersenen. Maar liefst 71% van de Europese consumenten ervaart ijs eten als 'leuk en plezierig'. Wanneer jij iets leuk vind wordt je er vrolijk van en automatisch een stuk gelukkiger!

IJs wekt meer schuldgevoelens op dan kazen, frisdrank of bier terwijl dat niet noodzakelijk terecht is. Twee bollen vanilleijs bevatten bijvoorbeeld minder calorieën dan een graanreep. En een chocolademousse bevat drie keer zoveel caloriën als twee bollen vanille-ijs.

Moraal van het verhaal? IJs is niet zo 'slecht' als sommigen denken, al blijft het natuurlijk wel snoepgoed. Bovendien zijn er veel variëteiten op de markt. Voor wie op de lijn wil letten zijn er de light-versies, wie het gezonder wil aanpakken kan zich uitleven in het yoghurtijsgamma.

IJs maakt je hartstikke gelukkig en zit vol met gezonde ingrediënten, dus doe eens gezond en eet een lekker ijsje!

Calorieën in een ijsje

 IJsje Hoeveelheid Kcal
 Sorbet 1 bolletje 45
 Waterijs 1 ijsje 45
 Yoghurtijs 1 bolletje 70
 Roomijs 1 bolletje 109
 Softijs met hoorntje 1 ijsje 210
 Magnum 1 ijsje 260 - 280